Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Häpeän lähteillä: kasvuryhmä ammattilaisille (syksy 2025- tammikuu 2026)


RYHMÄ ON TÄYNNÄ, MUTTA JONOON VOI ILMOITTAUTUA!

häpeän lähteillä: kasvuryhmä AMMATTILAISILLE 2025-2026

PSYKOLOGEILLE JA PSYKOTERAPEUTEILLE

Ohjaaja: Linda Tavio, psykologi (PsM), integratiivinen psykoterapeutti (Valvira, Kela), sekä psykofyysinen psykoterapeutti

Ajankohdat: perjantaisin klo 9.30-17.00:

-29.8., 19.9., 17.10., 14.11., 12.12., 16.1.

Hinta: 6 x 135 e + alv 25,5%

Laskutus kerralla tai erissä jokaista kertaa edeltävästi.

Peruutusehdot: Kasvuryhmään ilmoittautuminen on sitova ja velvoittaa sinut maksamaan kaikki kerrat. Poissaoloja ei valitettavasti korvata. Mikäli haluat myydä paikkasi kokonaan ennen prosessin alkua, se on luvallista. Prosessin alettua se ei ole mahdollista ilman jokaisen osallistujan erillistä suostumusta.

Ilmoittautuminen:

https://forms.gle/FKKUfUJj3zTCRoWLA

Kuvaus:

"Syntyessämme jäiseen järveen, emme tiedä miltä virtaava vesi tuntuu. Yhteytemme on olla yhdessä jähmettyneitä, yhdessä erillisiä" (Peltola, 2022, sit. Hubl)

Häpeän lähteillä- kasvuryhmä on tarkoitettu psykologeille ja psykoterapeuteille, jotka haluavat tutkia häpeänsä lähteitä vertaisten kanssa puolen vuoden ajan relationaalisin ja kehollisin keinoin. Häpeää lähestytään niin henkilökohtaisena kuin kollektiivisenakin ilmiönä kehollisten ja sanallisten tehtävien kautta. Ensimmäisellä tapaamiskerralla pysähdytään tutkimaan osallistujien tarpeita, joista valikoituu yksittäisten ryhmäkertojen tarkemmat teemat. Ohjaajalla on valmiina jokaiselle kerralle teemat, mikäli ryhmä ei halua tuottaa niitä itse. Tavoitteena on ammattilaisten häpeätietoisuuden sekä häpeäsensitiivisyyden kasvattaminen, sekä rohkeus tarttua häpeäproblematiikkaan asiakastyössä. Kasvuryhmän harjoituksia voi hyödyntää työssä oman ammattitaidon puitteissa.

Esimerkkejä mahdollisista teemoista:

1. Häpeän lähteillä: oma tahto, rajat ja terve aggressio vs. häpeäraivo

2. Häpeän lähteillä: nautinto, sensuaalisuus ja seksuaalisuus

3. Häpeän lähteillä: avuttomuus, keinottomuus, ei-tietäminen

4. Häpeän lähteillä: temperamenttipiirteet & keho ja yhteiskunnalliset ihanteet

5. Häpeän lähteillä: tarvitsevuus, haavoittuvuus, avunpyyntö

6. Häpeän lähteillä: traumat ja salaisuudet

7. Häpeän lähteillä: perhesuhteet

8. Häpeän lähteillä: narsismi

9. Häpeän lähteillä: katkokset ja korjaukset

10. Häpeän lähteillä: ryhmät ja vertaissuhteet


Häpeä on voimakas kehollinen reaktio, jonka ydintä sanalliset interventiot eivät tavoita. Se voi kokonaisvaltaisuudestaan huolimatta jäädä piiloon pitkässäkin psykoterapiaprosessissa. Häpeäkulttuuri on niin syvällä suomalaisissa kehoissa, mielissä ja vuorovaikutuksessa, ettei sen ilmenemismuotoja ole helppo tunnistaa. Me kaikki häpeämme, tuotamme häpeää ja häpäisemme. Itseämme ja toisiamme. Mitä tutummaksi häpeä tulee, sen kirkkaammin tähän havahtuu. Häpeä on ydintunne, joka koskee ihmisen merkitystä ja arvoa ihmisenä. Häpeämme sitä osaa itsessämme, joka ei ole tullut vastaanotetuksi riittävällä ymmärryksellä, arvostuksella ja hyväksynnällä. Häpeä herää jos jäämme yksin haavoittuvassa tilassa ilman, että saamme toisilta apua säätelyssä. Häpeä on sosiaalinen tunne: erillisyyttä jaetustaihmisyydestä ja sen voi korjata vain kokemus todellisen itsen kuulumisesta joukkoon. Erotus terveen häpeän, toisten tuottaman häpeän, sekä sisäistyneen tuhoavan häpeän välillä on tärkeä tehdä. Terve häpeä on hetkellistä ja kohtuullista häpeää omien arvojen rikkomisesta, oman totuuden ohittamisesta tai jaetun ihmisyyden loukkaamisesta. Tervettä häpeää sulattaa vastuunotto, ymmärrys sekä myötätunto.

Häpeä hidastaa terapeuttista työskentelyä, koska se haluaa piilottaa asiat, jotka kipeimmin tarvitsevat vastaanottajan. Häpeän tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska se suojautuu moniin eri asuihin. Häpeä voi näyttäytyä yhtä lailla aggressiivisuutena, miellyttämisenä, estyneisyytenä, täydellisyytenä kuin itseinhonakin. Häpeä voi näyttämöllistyä hoitosuhteessa tavoilla, joiden tunnistaminen on tärkeää turvallisen tunnesuhteen syntymiseksi. Häpeästä kärsivä asiakas virittää häpeää sekä suojautumista häpeältä myös työntekijässä. Omien vastatunteiden ja häpeädynamiikan tunnistaminen on keskeistä korjaavan hoitosuhteen kannalta. Erityisesti kroonisesta häpeästä kärsivien asiakkaiden olisi tärkeä tutustua terapeuttiinsa kehollisena ja emotionaalisena ihmisenä, vastakohtana koko elämän kestäneelle yhteydettömyydelle, joka on saattanut näyttää, muttei tuntua yhteydeltä.

Lempeästi tervetuloa tutkimaan häpeän moninaista, omanlaista ja samanlaista maailmaa turvallisen ryhmän ja ohjauksen alla!


Ohjaajasta: Linda Tavio on psykologi (PsM), integratiivinen psykoterapeutti (Valvira, Kela), sekä psykofyysinen psykoterapeutti, joka on hävennyt (ja toisinaan häpeää) mm. elämänkokemuksiaan, herkkyyttään, eloisuuttaan, aggressiotaan, sekä kehoaan. Hän on löytänyt rakastavien ja kunnioittavien läheisten, lempeän ja aidon psykoterapeutin, turvallisen yhteisön (koulutusverkosto Verso), improvisaation, klovnerian sekä kehotietoisen tanssin avulla portteja ulos häpeästä, kohti omaa viattomuutta, ainutlaatuisuutta, sekä sallittua keskeneräisyyttä. Linda on tuonut viimeisen 10 vuoden aikana ihmisiä yhteen kouluttaen mm. rajoista, luovuudesta, läsnäolosta, kehollisuudesta, sekä kosketuksesta. Lindaa kiehtoo jaetun ihmisyyden tarjoama voima. Hän panostaa koulutuksissa siihen, että ryhmässä jokainen saa olla autonominen yksilö omine tarpeineen ja rajoineen, turvallisessa yhteydessä muihin.

LISÄTIETOA: www.lindatavio.com, kurssit.lindatavio(at)gmail.com